Wollen dekbed – Een genot om onder te slapen


Een nieuw dekbed kopen: waar let je dan op?

Een dekbed gaat behoorlijk lang mee, maar is zo nu en dan toch echt aan vervanging toe. Wanneer moet je je dekbed vervangen, en waar moet je op letten als je een nieuw dekbed gaat kopen?

Een nieuw dekbed: wanneer?

Vaak zie je het wel een beetje als je dekbed zijn beste tijd heeft gehad. De vulling lijkt wel te zijn ‘gekrompen’ en zit vaak ook niet meer goed verdeeld door het dekbed heen. Het dekbed lijkt dunner te zijn geworden en voelt gewoon niet meer zo comfortabel aan. Dat is over het algemeen een goed moment om een nieuw dekbed uit te gaan zoeken.

De meeste dekbedden gaan ongeveer acht jaar mee. Daarna heeft de vulling zijn beste tijd gehad, maar is het ook gewoon wel zo fris om een nieuw exemplaar aan te gaan schaffen. Je zweet in tien jaar tijd namelijk 1200 liter vocht, dat is een hele badkuip vol. En al kun je je dekbed fris houden door het regelmatig te luchten, en zijn er dekbedden die je ook in de wasmachine kunt stoppen, al dat vocht gaat toch zijn sporen achterlaten. Je wilt er misschien niet over nadenken, maar na al die jaren is je dekbed een broeiplaats van hele kleine beestjes en bacteriën geworden.

Welk dekbed past bij mij?

Ga je een nieuw dekbed kopen, dan is het belangrijk om er eentje uit te kiezen die goed bij jou past. Je kunt dekbedden grofweg in twee groepen verdelen: dekbedden met natuurlijke vulling en dekbedden met synthetische vulling.

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan is een synthetisch dekbed, met name een variant met polyestervezel vulling, voor jou de beste keuze. Een ander voordeel is dat een synthetisch dekbed gewoon gewassen mag worden en vrij licht van gewicht is. Een synthetische vulling biedt gemiddelde warmte en is eigenlijk perfect geschikt voor de gemiddelde mens: niet te warm, niet te koud en niet te zwaar.

Ben jij niet de gemiddelde mens? Heb je het snel koud, of transpireer je juist erg veel? Houd je juist van een lekker zwaar dekbed, of eentje dat heel vol en ‘fluffy’ aanvoelt? Dan is een dekbed met natuurlijke vulling misschien meer iets voor jou.

Je kunt hierbij kiezen uit verschillende opties. Een wollen dekbed bijvoorbeeld neemt heel goed vocht op, fijn als je veel transpireert, maar is van nature wel aardig zwaar. Een nadeel is dat een wollen dekbed niet kan worden gewassen.

Een donzen dekbed is bijna het tegenovergestelde: licht en luchtig en met een groot volume. Het houdt je goed warm, maar is door alle lucht die tussen de veertjes zit ook erg ademend, en daarmee weer geschikt voor mensen die het snel warm hebben.

Scroll to Top