Soorten balustrades

Balustrades zijn er in verschillende soorten en maten. Het hangt maar net af met welk doel u deze wilt plaatsen. Wilt u een balustrade trap installeren of heeft de balustrade een geheel andere functie? Hoe dan ook, het is verstandig u van tevoren goed in te lezen in de mogelijkheden op dit gebied.

Houten balustrades

De meest gemaakte materiaalkeuze voor een balustrade is hout. Een houten balustrade is namelijk relatief goedkoop en bovendien makkelijk te bewerken. Met name dennen-, eiken- en beukenhout zijn erg populair om te gebruiken in balustrades. De meest economische oplossing is daarbij de keuze voor dennenhout. Eikenhout en beukenhout zijn iets duurder, maar tegelijkertijd ook van hogere kwaliteit.

Met name een trappen balustrade is vaak gemaakt van hout. Het type baluster dat u hierbij gebruikt, hangt geheel af van uw eigen smaak. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor stijlvolle ronde, maar ook voor strakke, rechthoekige balusters.

Roestvaststalen balustrades

Het (laten) plaatsen van een balustrade van roestvast staal (RVS) wordt de laatste tijd steeds populairder. Deze keuze zorgt voor een moderne, industriĆ«le look. Het roestvaste staal wordt daarbij soms gecombineerd met (donker) hout, maar bijvoorbeeld ook wel met bamboe. De staaldraden worden met behulp van RVS-spanners op de juiste spanning gebracht.

Buiten de moderne uitstraling is de keuze voor roestvast staal ook een keuze voor gemak en duurzaamheid: veel (schoonmaak)onderhoud is niet nodig en het materiaal blijft lang goed.

Combinatie staal met glas

Een andere moderne trend is het combineren van een stalen balustrade met glasplaat. Door het transparante glas geeft dit een ruimtelijk effect. U hoeft zich bij een keuze voor deze optie overigens geen zorgen te maken: door het gebruik van sterke, gelaagde glassoorten is ook deze vorm van balustrade zeer veilig. Een voordeel is verder nog dat u het glas zelf kunt stylen, bijvoorbeeld met een keuze voor doorzichtig, mat of zelfs gekleurd glas. Nadeel is dat het plaatsen van glas een precieze en delicate klus is, waarvoor u eigenlijk een specialist in dient te huren.

Balustrades voor buiten

Alle bovenstaande materialen kunnen ook gebruikt worden voor een buitenbalustrade, al moeten zij uiteraard wel bestendig worden gemaakt voor de buitenomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van houtbeits voor uw houten balustrade. Maar als u hiermee rekening houdt, is ook uw balkon, terras of veranda veiliger en bovendien fraaier te maken door het gebruik van de juiste balustrade. Deze kunt u uiteraard volledig aanpassen aan uw eigen smaak en de stijl van uw tuin.

Scroll to Top