Schuifdeuren beveiligen

Schuifdeuren staan mooi in vrijwel alle woningen. Door het gebruik van een schuifdeur haal je namelijk de natuur binnen in huis. Meestal worden schuifdeuren gebruikt als achterdeur die toegang geeft tot de achtertuin. Hierdoor kan je genieten van een ruim zicht naar buiten terwijl je lekker warm binnen zit. Er zijn echter niet alleen maar voordelen van een schuifdeur. Vooral op het gebied van veiligheid zijn er een aantal nadelen van schuifdeuren. Het mooie zicht door de deuren is namelijk ook van buiten naar binnen. Hierdoor kan dus ook een kwaadwillende inbreker makkelijk bij de woning naar binnen kijken om een inbraak te plannen.

Bega niet de vergissing om te veronderstellen dat schuifdeuren altijd meteen veilig worden aangeleverd. In de meeste gevallen moet je als bewoner extra maatregelen nemen om de schuifdeuren te beveiligen tegen inbraken. De meeste mensen vervangen wel de sloten op de voordeuren en installeren een alarmsysteem. Er wordt echter weinig aandacht besteedt aan schuifdeuren en ramen. Hierdoor blijven dit zwakke punten waar inbrekers graag gebruik van maken om een woning binnen te komen.

Rails blokkeren

De wijze waarop schuifdeuren werken is dat deze deuren over een rails heen en weer kunnen schuiven waardoor de deur geopend en gesloten kan worden. Door iets op de rails te plaatsen tussen de twee deuren kan de deur niet meer opengeschoven worden. Dit kan zo simpel zijn als een op maat gezaagde houten balk, maar er worden ook speciale vergrendelbalken voor schuifdeuren verkocht.
Klem op de deuren
Wanneer er sprake is van een schuifdeur die uit elkaar wordt geschoven om deze te openen dan werkt de bovenstaande beveiligingsmaatregel niet meer. In dit geval kan er een klem op de deuren worden gezet waardoor deze aan elkaar gekoppeld worden en dus niet meer uit elkaar geschoven kunnen worden.

Raam blokkeren

Een veiligheidsrisico van schuifdeuren is het zicht door de raam naar binnen. Dit is ook meteen het grote pluspunt van een schuifdeur omdat het je in staat stelt om van binnen naar buiten te kijken. Echter een inbreker kan hierdoor mooi zien wat er allemaal binnen in huis staat. Men kan erover nadenken om de raam mat te maken met raamstickers. Noodzakelijk is om stevig dubbelglas te gebruiken dat niet makkelijk gebroken kan worden.

Bijzetsloten voor een schuifdeur

Om deuren en ramen beter te beveiligen wordt vaak gebruik gemaakt van bijzetsloten. Deze makkelijk te plaatsen oplegsloten zijn ook prima te gebruiken om een schuifdeur te beveiligen. Hiervoor moet wel een paar aanpassingen gedaan worden. Zo kan er bijvoorbeeld aan de zijkant van de deur een schuifslot worden geplaatst die wordt vergrendeld in de rails van de schuifdeur.

Bovenstaande toepassingen worden meestal niet standaard bij een schuifdeur bijgeleverd, maar zorgen wel voor een noodzakelijke upgrade van de beveiliging. Als jij schuifdeuren in huis hebt neem dan zelf deze maatregelen of schakel een slotenmaker in om deze voor je uit te voeren.

Scroll to Top