meubels

Teakhout onderhouden

Teakhout is om verschillende redenen een populair materiaal voor tuinmeubelen. Het heeft een mooie uitstraling, is erg duurzaam en is enorm onderhoudsvriendelijk. De laatste eigenschap zorgt bij sommigen nog wel eens voor onduidelijkheid. Want heeft teakhout nou helemaal geen onderhoud nodig of juist af en toe maar een beetje?

Teakhout bevat van nature veel olie, dat als natuurlijke beschermlaag dient. Hierdoor hoeft het hout niet eerst gebeitst te worden, in tegenstelling tot veel andere houtsoorten. Teakhout kun je in principe dus onbehandeld laten. Het hout loopt dan slechts het risico op enkele vetvlekken, die je eenvoudig verwijdert met een stukje schuurpapier. Verder kun je het hout eens in de zoveel tijd afnemen met een vochtige doek en een beetje groene zeep.

Teakhout behandelen
Als je je meubels ook wilt beschermen tegen af en toe een vetvlek, kun je de meubelen beter wel behandelen. Met een teakfix of meubelolie bijvoorbeeld. Deze middelen beschermen het hout tegen vetvlekken, maar kunnen er wel voor zorgen dat het hout een iets donkerdere tint krijgt. Schuur het hout eens per jaar op en breng een nieuwe laag aan. Maak je fanatiek gebruik van het meubel, dan zal je dit werk misschien iets vaker moeten verrichten.

Het is de vraag of je ieder meubel wel moet behandelen of niet. Een karakteristieke, doorleefde teaktafel knapt juist misschien wel op van een aantal vetvlekken. Heb je echter een strakke, moderne designtafel in je tuin, waar vaak aan gegeten wordt, dan is het aan te raden om hem wel te behandelen.

Scroll to Top