Click PVC vs. Plak PVC: een vergelijking

In de wereld van vloerbedekkingen neemt PVC (polyvinylchloride) een prominente plaats in dankzij zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en betaalbaarheid. Binnen de categorie PVC-vloeren bestaan er twee hoofdsoorten: click PVC en plak PVC. Hoewel beide opties hun eigen unieke voordelen bieden, kunnen de verschillen tussen deze twee soorten PVC-vloeren soms voor verwarring zorgen bij consumenten die op zoek zijn naar de beste vloeroplossing voor hun ruimte. In deze blog duiken we dieper in de kenmerken van click PVC en plak PVC, bekijken we de voordelen van elk type en bespreken we hoe ze het best toegepast kunnen worden.

De basis: Click PVC versus Plak PVC

Click PVC is een vloertype dat, zoals de naam al doet vermoeden, in elkaar geklikt wordt tijdens de installatie. Dit type PVC-vloer is voorzien van een tand-en-groefsysteem aan de randen van elke plank of tegel, waardoor ze eenvoudig aan elkaar vastgemaakt kunnen worden zonder lijm. Dit maakt click PVC tot een populaire keuze voor doe-het-zelvers en zorgt voor een snelle en relatief eenvoudige installatie.

Plak PVC, daarentegen, vereist een lijmlaag om de vloerplanken of tegels aan de ondervloer te bevestigen. Dit type vloerbedekking biedt een zeer stabiele en duurzame oplossing, omdat de plak PVC direct aan de ondervloer wordt gelijmd. Dit kan echter betekenen dat de installatie iets meer tijd in beslag neemt en idealiter door een professional wordt uitgevoerd.

Voordelen van Click PVC:

  • Gemakkelijke installatie: Het grootste voordeel van click PVC is de eenvoudige installatie. Het click-systeem elimineert de noodzaak voor lijm en maakt het mogelijk voor vrijwel iedereen om een nieuwe vloer te leggen zonder speciale gereedschappen of vaardigheden.
  • Flexibiliteit: Click PVC is eenvoudig te verwijderen of te vervangen, wat het een uitstekende optie maakt voor huurwoningen of ruimtes waar de vloer in de toekomst wellicht veranderd moet worden.
  • Weerstand tegen vocht: Deze vloeren zijn waterbestendig, wat ze geschikt maakt voor gebruik in badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes.

Voordelen van Plak PVC:

  • Duurzaamheid: Plak PVC biedt een zeer stabiele en duurzame vloeroplossing. Doordat de plakken direct aan de ondervloer worden bevestigd, is er minder beweging in de vloer, wat bijdraagt aan de levensduur.
  • Geschikt voor vloerverwarming: Door de directe hechting aan de ondervloer is plak PVC uitermate geschikt voor gebruik met vloerverwarming. De warmte kan efficiënter door de vloer worden overgedragen.
  • Esthetiek: Plak PVC-vloeren kunnen strakker en naadlozer worden gelegd dan click PVC-vloeren, wat een meer uniform en samenhangend uiterlijk geeft.

Toepassing van click pvc en plak pvc

De keuze tussen click PVC en plak PVC hangt grotendeels af van de specifieke behoeften van je project, inclusief de ruimte waarin de vloer wordt geïnstalleerd, de verwachte voetverkeer, en of er vloerverwarming aanwezig is.

Click PVC is ideaal voor doe-het-zelfprojecten, tijdelijke ruimtes of ruimtes waar flexibiliteit vereist is. Het is ook een goede keuze voor ruimtes waar vocht een probleem kan zijn, zoals keukens en badkamers, dankzij de waterbestendigheid van het materiaal.

Plak PVC is een betere keuze voor commerciële ruimtes of woningen waar een lange levensduur en duurzaamheid essentieel zijn. Het is ook de voorkeursoptie voor ruimtes met vloerverwarming, vanwege de efficiënte warmteoverdracht. Voor degenen die een naadloze, strakke look in hun ruimte willen bereiken, biedt plak PVC een esthetisch voordeel.

Ongeacht de keuze, beide typen PVC-vloeren bieden een duurzame, onderhoudsvriendelijke en veelzijdige vloeroplossing die kan worden aangepast aan een breed scala aan stijlen en voorkeuren. Het belangrijkste is om rekening te houden met de specifieke eisen van je project en de voor- en nadelen van elk type vloer af te wegen om de beste keuze te maken voor jouw ruimte.

Scroll to Top