Ontdek het alternatief voor je CV-ketel: Hybride warmtepompen

Jouw eigen warmtepomp robot met internet 

Binnenkort is het zover; elk huis wordt gasvrij. Dat wil zeggen dat de CV ketel de deur uit moet. Maarja, wat is het alternatief? Er zijn de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest op dit gebied. Naast de zonneboilers zijn warmtepompen het antwoord op deze vraag. De meeste systemen kosten tussen de €4.000 tot €25.000. Nu horen we je denken; dat is nogal een verschil! Juist, daarom hebben we deze blog geschreven. Binnen een paar minuten weet jij wat je moet kiezen!

Huis zonder gasaansluiting

Begin 2018 heeft de Nederlandse overheid aangegeven de ambitie te hebben tegen 2030 geen gas gestookte ketels meer in Nederland te hebben. Elke woning moet een alternatieve bron gaan zoeken. Veel bedrijven zeggen dat dit veel te ambitieus is. Vooral voor de wat oudere, slecht geïsoleerde, woningen wordt het een lastig verhaal. Tot 2030 lijkt de hybride warmtepomp van Toshiba het beste alternatief.

Een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp functioneert naast je gasketel. Eigenlijk gebruik je geen gas meer voor je verwarming en warm water, mits er voldoende capaciteit beschikbaar is (anders springt de gasketel bij). Natuurlijk moet je ook inductie gaan koken want anders blijf je gas verbruiken. Zo’n hybride ketel gebruikt geen gas meer maar wel stroom. Je elektriciteitsverbruik zal dus toenemen. Dit staat echter niet in verhouding met de kosten voor gas die je jaarlijks aan de NUON, Eneco, Essent of andere aanbieder moet betalen. 

Inzicht in je verbruik

Deze nieuwe innovatieve ketels werken allemaal op internet. Je kunt je systeem aansluiten op het internet om zo inzicht te krijgen in je verbruik en capaciteit. 24 uur per dag kun je dit raadplegen. Je kunt o.a. de piekmomenten inzichtelijk maken. Uiteraard heb je wel een snelle internetverbinding nodig en een smartphone. Door het hele gezin bij dit proces te betrekken kun je ook het onderwerp “energie besparen” in de groep gooien. 

Alternatieve methoden

Een hybride systeem werkt vaak op basis van lucht uit de woning (mechanische ventilatie). Deze lucht wordt verwerkt, verwarmd en daarna weer afgegeven. Ook kan er door middel van een lucht-unit aan de buitenzijde van de woning lucht naar binnen worden gezogen om te worden omgezet in warmte. Daarnaast kan een warmtepomp met grondwater werken. Hiervoor is wel een kostbare grondboring noodzakelijk (tot wel 150 meter diep onder de woning).

Scroll to Top