Houtkachel vermogen: hoeveel kW heb ik nodig?

Bij het uitkiezen van een nieuwe houtkachel is het belangrijk om het juiste vermogen te bepalen. Het vermogen moet namelijk kloppen met je woonsituatie. Te veel of juist te weinig vermogen kan leiden tot verslechterde prestaties. Kom in de tekst hieronder te weten hoe je kunt bepalen hoeveel kW je nodig hebt als je een houtkachel gaat gebruiken.

Het vermogen berekenen

Het benodigde vermogen van een houtkachel kun je berekenen door te kijken naar het volume van de ruimte en naar de isolatiewaarde van het pand. Aan de hand van deze gegevens kun je een weloverwogen beslissing maken en kiezen uit de verschillende beschikbare vermogens. Om het benodigde vermogen van een houtkachel voor je woonsituatie te berekenen kun je een aantal stappen volgen. Je kunt een kwalitatief goede houtkachel kopen via Woodburner.nl.

Bereken het volume

Start door het volume in m3 van de ruimte waarin de houtkachel komt te staan te bepalen. Om het volume te berekenen dien je te kijken naar de lengte, breedte en hoogte van de ruimte en deze gegevens met elkaar te vermenigvuldigen. Lukt het zelf niet om het volume te berekenen, dan kun je altijd vragen om de hulp van een expert.

Bepaal de isolatiewaarde

Ook de mate van isolatie van de kamer is belangrijk om te bepalen hoeveel kW je houtkachel nodig heeft. Over het algemeen geldt dat een goed geïsoleerde kamer minder kW nodig heeft dan als het gaat om een slecht geïsoleerde woning. Goed geïsoleerde woningen zijn voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Een redelijk geïsoleerde woning heeft minimaal muurisolatie en een slecht geïsoleerd huis is niet voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie.

Het vermogen van de houtkachel aflezen

Aan de hand van het volume in m3 de isolatiewaarde uit stap 2 kun je vervolgens in een grafiek het optimale vermogen van de houtkachel aflezen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat het om een indicatie gaat. 

De mogelijkheden

Nu moet je nog naar de mogelijkheden qua vermogen van een houtkachel kijken. Houtkachels zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens, variërend van 2 kW tot 14 kW. Kies voor een houtkachel die het dichtst bij het benodigde vermogen ligt. De meest voorkomende vermogens zijn laag (6 kW en 7 kW), middel (8 kW en 9 kW) en hoog (10 kW, 11 kW en 12 kW).

Scroll to Top