​Hoe werkt u uw cv-ketel op zolder weg?

Hoe werkt u uw cv-ketel op zolder weg?


In veel huizen doet de zolder dienst als vestigingsplaats van de cv-ketel. Tegenwoordig wordt de zolder steeds vaker omgebouwd tot bijvoorbeeld een slaapkamer voor één van de kinderen of doet het dienst als kantoorruimte. Mocht dat bij u ook het geval zijn, dan is het niet echt een fraai gezicht als er niets met de cv-ketel wordt gedaan. De oplossing licht mogelijk dichterbij dan u denkt. U kunt er namelijk voor kiezen om de cv-ketel weg te bouwen, waardoor het aanzicht een stuk fraaier wordt. Wel moet u bij het wegwerken van uw ketel op zolder rekening houden met het onderstaande punten.

Open cv-ketel
Indien u op zolder een open cv-ketel hebt hangen, is het niet verstandig om deze weg te werken. Deze ketel haalt lucht uit de ruimte waarin hij hangt. Als u de ketel dan wegbouwt, is er waarschijnlijk niet genoeg ventilatie. Kijk dan ook altijd eerst wat voor soort ketel er op uw zolder hangt, voordat u begint met het wegbouwen ervan. Een gesloten cv-ketel kan rustig weggebouwd worden. Dit type ketel haalt de benodigde lucht namelijk van buiten via een ventilatiebuis. In dat geval kunt u dus rustig een wegwerkkast om uw ketel bouwen.

Voldoende ventilatie?
Heb je inderdaad een gesloten cv-ketel op zolder hangen? Dan moet je er bij het wegbouwen alsnog rekening mee houden dat er voldoende ventilatie is. Bij een gesloten cv-ketel kan het namelijk voorkomen dat er onverbrand gas vrijkomt. Daarnaast straalt de ketel warmte af. Bij het ontwerp doet u er dan ook verstandig aan om hier rekening mee te houden. Zorg dat uw wegbouwkast niet helemaal dicht is, maar breng bijvoorbeeld ventilatieroosters aan om de cv-ketel van frisse lucht te voorzien.

Kan ik mijn cv-ketel inbouwen?
Dat kan wel, maar het is niet aan te raden. Het is wat ruimte betreft waarschijnlijk de beste oplossing, maar het is totaal niet praktisch als de loodgieter langs komt voor bijvoorbeeld de onderhoudsbeurt. Bij een ingebouwde cv-ketel bestaat dan de kans dat de hele kast afgebroken moet worden als er problemen zijn en dat is wel het laatste wat u wilt. Het advies is dan ook om zowel onder als boven de ketel ruimte vrij te houden. Zorg daarnaast dat de buizen goed bereikbaar zijn voor de loodgieter, zodat hij er bij eventuele problemen makkelijk bij kan komen. Het makkelijkste is om er een kast omheen te bouwen waarvan gemakkelijk een deur kan worden geopend, of dat een zijkant simpel kan worden losgeschroefd als er onderhoud nodig is. Zo kan de loodgieter er goed bij, en kan er toch een prettige zolderkamer worden gecreëerd.

Scroll to Top