​Tips voor het zelfstandig opstellen van een huurcontract

Tips voor het zelfstandig opstellen van een huurcontract

Je bent bezig met de organisatie van de verhuur van je eigen woning. Een belangrijke laatste stap in dit proces is het opstellen van een huurcontract. Een huurcontract beschrijft de afspraken tussen de huurder en verhuurder van een woning. Je laat de juridische verhouding tussen jou en de huurder op een officiële manier vaststellen. Belangrijke elementen van dit contract zijn: de huurprijs, de wijze van betaling, en een omschrijving van de woonruimte. Hieronder een aantal tips bij het opstellen van een huurcontract.

Bepaal een concrete betalingsdatum

Stel een concrete datum op voor wanneer de huurprijs betaald moet zijn. Je kunt ook afspreken dat de huurder via een doorlopende opdracht moet betalen. Daarnaast raden we je aan om vast te stellen dat de huurder bij wanbetaling een boete verschuldigd is.

Onderhoud van je woning

We adviseren je om specifieke instructies voor het onderhoud van de woning te noteren in het contract. Indien mogelijk, wees dan zo specifiek mogelijk. Refereer naar specifieke onderdelen in het huis zoals de vloer, behang of sanitair. Geef aan hoe die onderhouden moet worden. Een belangrijke reden van dergelijke aspecten is dat het pand achteraf in een verhuurbare staat verkeert. Laat bovendien in het huurcontract opnemen dat je het recht hebt om de woning een enkele keer per jaar te inspecteren.

Scroll to Top