Wat is het verschil tussen een DNS en VPS server?

Andrew • June 25, 2021 • No Comments

Er zijn een aantal verschillen tussen een DNS en VPS server, maar wat zijn deze precies? En hoe kom je erachter welke server voor jou en je bedrijf het best werkt? Hier is wat handige informatie die ervoor kan zorgen dat je weet wat het verschil precies is en welke jij het beste kunt kiezen of gebruiken.

Wat is een DNS server?

Een DNS server houdt bij welke websitenaam bij welk IP-nummer hoort. Bovendien is een DNS server een server die voor jou op zoek gaat naar de link die het beste aansluit bij hetgeen wat jij vraagt door middel van domeinnamen. Als jij bijvoorbeeld iets opzoekt op Google gaat de DNS server zoeken naar de beste websites met dezelfde zoekterm of iets wat het beste in de buurt komt. Een DNS is dus erg fijn. 

Bovendien is een DNS server ook veel sneller, omdat je door middel van domeinnamen ook gemakkelijker via andere platformen informatie kunt vinden. Zo is een DNS bijvoorbeeld sneller dan het gebruik van numerieke ip-adressen.

Voor bedrijven kan dit ook erg handig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een alternatieve DNS-server instellen. Dit houdt in dat wanneer de provider waar jij klant bent storing heeft jij hier geen last van hoeft te hebben. Je kunt dan je alternatieve DNS-server gebruiken waardoor je niet zonder internet komt te zitten.

Wat is een VPS server?

VPS staat voor Virtual Private Server en zoals de naam eigenlijk al zegt is dit dus een privé gedeelte op een fysieke server. Hierdoor kun je je VPS gemakkelijk onderscheiden. Alle domeinen krijgen dan een eigen besturingssysteem, waardoor je alles gemakkelijk kan updaten, beheren en instellen. Dit is natuurlijk ideaal als jij veel informatie en data moet beheren. Omdat de VPS privé is kan de server ook met je meegroeien. Zo kan deze je de benodigde opslag leveren zonder dat de andere domeinen hier last van hebben.

Een VPS is overigens een goed alternatief voor de webhosting van meerdere domeinnamen. Je kunt de VPS dan op zo’n manier inrichten dat het fungeert als een webhostingserver. 

Een VPS is ook goedkoper, dit komt doordat je een gedeelte van een fysieke server hebt, dit betekent dat je deze moet delen met andere bedrijven. Doordat je dit deelt kost het je maandelijks minder.

Het precieze verschil

Het grootste verschil tussen de VPS en DNS server is waarvoor je ze gebruikt. Een VPS server gebruik je voor het beheer van de domeinnaam. De hostname is erg belangrijk en deze is alleen aan te maken door een DNS. Een DNS is dus de aanvulling van de VPS. Door de DNS toe te voegen is je VPS installatie te voltooien. Er zit dus een aanzienlijk verschil tussen beide servers, maar je hebt ze ook allebei nodig om je domein en hostname goed te krijgen. Het is daarom ook slim om hier als bedrijf in te investeren. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen, maar als je er niet zo bekend mee bent of je hebt weinig tijd, is het slim om dit uit te besteden. Zo weet je zeker dat alles goed gaat.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Categories Kantoor

Dit vind je misschien ook leuk