Onderhoud van een houten vloer

Een houten vloer is niet alleen mooi om te zien, maar ook duurzaam. Het is daarom belangrijk om de vloer goed te onderhouden.

Het eenvoudige onderhoud

Of je nu een vloer van eikenhout hebt of eentje van grenen. Voor het onderhoud maakt niet niet heel veel uit. Alle houten vloeren hebben namelijk hun onderhoud nodig en wanneer dat op tijd en consequent gebeurt, houdt je de vloer zo mooi mogelijk. De afwerking van de vloer daarentegen is wel erg belangrijk.

Over het algemeen geldt dat je de vloer zo goed mogelijk houdt, door zelf al enkele maatregelen te nemen.
Gebruik bijvoorbeeld vilt onder de stoelpoten. Hiermee voorkom je krassen op de vloer. Uiteraard geldt dit voor alle meubelstukken die met regelmaat verschoven worden. Het dagelijks schoonhouden van de vloer is ook aan te raden en wanneer je de stofzuiger gebruikt wordt, zorg er dan altijd voor dat je het juiste voetstukje met borstel gebruikt.

Waar je niet direct aan zou denken, maar wat toch wel helpt in het goed houden van de houten vloer, is de temperatuur in huis.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je je vloer behandelt, zoals hierboven beschreven, heb je al heel veel gewonnen. Je bent er alleen nog niet. Onderhoud van een houten vloer bestaat toch echt uit meer. Dit is wel afhankelijk van de vloer die je hebt.

Een vloer in de olie zetten

Het beste is om de houten vloer eens per half jaar in de olie te zetten. Hiermee verwijder je vlekken, maar je voorkomt ze gelijktijdig ook weer. Zitten er ernstige vlekken in de vloer dan is er een reiniger verkrijgbaar waarmee je de vloer intensief behandelt. Na deze behandeling moet de vloer wel weer in de olie gezet worden.

Een vloer in de lak

Een vloer in de lak glanst en die wil je natuurlijk glanzend houden. Regelmatig dweilen (uiteraard niet te nat!) doet al heel veel. Per kwartaal kan de vloer met polish behandelt worden. Gebruik je hier te veel van, dan zal het vuil gaan aantrekken. Wees dus voorzichtig. Er zijn speciale doeken voor, waarmee je het kan doseren.
Plekken waar veel gelopen of geleefd wordt, zijn natuurlijk vaker te onderhouden.

Een vloer in de wax

Een vloer die bestaat uit wax en olie is goed te dweilen. Doe dit alleen niet te nat. Gewoon een beetje vochtig biedt al voldoende resultaat. Zo eens per half jaar kun je de vloer in de olie zetten en de houten vloer daarmee te voeden.

Wees zuinig, maar consequent

Onderhoud van een houten vloer is dus belangrijk om er zo lang mogelijk plezier aan te beleven. Voor alle vloeren mag worden aangenomen dat een overschot niet het beste resultaat biedt. Wees dus zuinig en lees vooraf altijd even de gebruiksaanwijzingen. Ben je nog niet helemaal zeker, of doe je het voor het eerst. Begin dan op een plek in huis waar het niet opvalt.

 

Scroll to Top