Hoe wordt echt bakkersbrood gemaakt?

Andrew • January 30, 2018 • No Comments

Hoe wordt echt bakkersbrood gemaakt?

Hoe bakt de bakker brood? Elke dag bakken bakkers vers bakkersbrood. De basis van brood bestaat uit bloem/meel, gist en water. Meel wordt van tarwe gemaakt en tarwe is daarom meestal het belangrijkste ingrediënt van brood. Ook gaat er een beetje zout door het deeg. Als een bakker meergranenbrood maakt, zitten er bijvoorbeeld de volgende ingrediënten in: lijnzaad, soja, boekweit, spelt, water, bloem en zout. Deze ingrediënten worden met gist door elkaar gemengd en zo ontstaat een stevig deeg. Het deeg wordt gekneed en het heeft tijd nodig om te rijzen. Daardoor wordt het bood lekker luchtig. In een bakvorm kan het deeg nog enige tijd rijzen en daarna wordt het brood afgebakken in een oven. Broden worden machinaal gesneden en in zakken verpakt.

Bakkersbrood, ingrediënten en recepten

Voor een gewoon witbrood wat door een bakker met de hand gemaakt wordt, weegt de bakker eerst bloem af. Vervolgens neemt de bakker gist en voegt het aan de bloem toe, met water en zout. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van het brood. Bakker hebben vaak geheime ingrediënten die ze aan deeg toevoegen, om broden een lekker smaakje te geven. De bloem plus alle andere ingrediënten gaan allemaal in een kom en worden gemengd en gekneed tot een mooi stevig deeg.

Deeg met de hand kneden of machinaal?

Steeds minder bakkers kneden deeg met de hand, tegenwoordig gaat het meestal in een deegmachine die het kneedwerk doet. Als het deeg goed gemengd en gekneed is, moet het een kwartiertje rusten om te rijzen. Stukken deeg worden vervolgens tot bollen gevormd. In een rijskast rijst het deeg nog ongeveer 45 minuten. Het deeg wordt dan opgerold om te voorkomen dat er te veel luchtbellen in zitten en dan in een broodblik gelegd om gebakken te worden.

Bakkersbrood bakken in de oven

Als de bakkersbroden in de blikken zitten moet het deeg nog een uurtje rijzen. Omdat deeg moet rijzen is brood maken zo bewerkelijk en tijdrovend. Maar dan mag het eindelijk de oven in en na een half uurtje tot 3 kwartier in de oven is een brood gebakken en klaar om verkocht te worden. Vers brood is heerlijk, belegt met boter en kaas of vleeswaren.

Hoeveel bakkers zijn er in Nederland?

In de loop van de jaren komen er steeds minder bakkers bij. Mensen kopen veel brood in grote supermarkten dus is het voor bakkers moeilijker om van hun werk te leven. Dat is jammer want bakkers bakken nog altijd het lekkerste brood. Volkorenbrood en meergranenbrood zijn vaak gezonde broodsoorten die je maag goed vullen en heerlijk smaken. Er zijn nu in Nederland nog maar een paar duizend bakkerijen maar Nederlanders eten nog steeds elke dag brood.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Categories Keukens

Dit vind je misschien ook leuk